66. ročník Folklórneho festivalu Východná sa bude niesť v duchu prestížneho medzinárodného ocenenia.

Prezidentka Slovenskej národnej sekcie CIOFF Katarína Babčáková a členka výboru, delegátka Agáta Krausová na prelome októbra a novembra zastupovali Slovensko na 49. svetovom kongrese CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’Arts Traditionnels) v čilskom Santiagu. Pre Folklórny festival Východná získali prestížne označenie CIOFF® International Festival.

Slovenská národná sekcia na kongrese Medzinárodnej rady organizátorov folklórnych festivalov a ľudového umenia UNESCO predstavila výsledky práce počas svojej len niečo vyše ročnej existencie v oblasti sprostredkúvania výmen folklórnych kolektívov v medzinárodnom kontexte a ďalšie zámery rozšírenia svojho pôsobenia i v oblasti vzdelávacej a publikačnej činnosti v prostredí folklórneho hnutia.

Prezidentka Severoeurópskeho a stredoeurópskeho sektora Suzanne Kramer z Luxemburska označila tieto systematické aktivity za príkladný spôsob napĺňania cieľov prestížnej mimovládnej organizácie, ktorá združuje 103 krajín celého sveta.

Folklórny festival Východná organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach.

foto
foto
foto
foto