Prvý raz sa stretnú na jednom pódiu Folklórneho festivalu Východná tri známe umelecké telesá: Umelecký súbor Lúčnica, SĽUK a Tanečné divadlo Ifjú Szivek.

Štvrtkový večer 4. júla o 21:00 otvorí na Veľkej scéne legendárny Umelecký súbor Lúčnica s programom „Z tvorby prof. Štefana Nosáľa“. Dnes je prakticky už nemožné pozrieť si všetky diela, ktoré dlhoročný umelecký vedúci súboru vytvoril. Na Folklórnom festivale Východná 2019 tak budú mať diváci jedinečnú možnosť vidieť to najlepšie z jeho tvorby.
Počas takmer dvojhodinového vystúpenia sa ocitnú na podpolianskej svadbe, medzi dievčatami pri trepaní ľanu a pestovaní maku, zoznámia sa s fígľami mladých mužov pri starodávnom spôsobe mlátenia obilia alebo sa budú môcť zabaviť pri fľaškových hrách zo Zemplína.

Lúčnica

zdroj: Lúčnica

Piatkovým ťahákom 5. júla bude SĽUK, ktorý vystúpi s hlavným programom o 17:30 na Malej scéne. Súbor, ktorý vznikol v roku 1949 kvôli oslavám SNP spojením najlepších amatérskych súborov, bude na Východnej spolu s divákmi oslavovať okrúhle narodeniny.
Pri tejto príležitosti predstaví svoj reprezentačný hudobno-tanečný program 70 ROKOV, v ktorom ponúkne pohľad na viaceré podoby hudobnej a tanečnej tvorby, ktoré formovali tradíciu a súčasnosť tohto umeleckého telesa.

SĽUK

zdroj: SĽUK

V sobotu 6. júla o 20:00 na Veľkej scéne vystúpi Tanečné divadlo Ifjú Szivek, ktoré je jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho hnutia a umeleckého života Maďarov na Slovensku. Ich predstavenie s názvom „Sedemdesiatsedem verbunkov“ nadviaže na tradíciu verbunkového tanca a ukáže jeho pestrosť a rôznorodosť.
Verbunkovým tancom sa lúčil mladý vojak pred odchodom na vojnu a dával ním najavo, že je pripravený na náročnú službu vo vojsku. Zároveň sa snažil tancom zapôsobiť na dievčatá.
Vystúpenie Tanečného divadla Ifjú Szivek zavedie divákov do tajuplného sveta, v ktorom tanec a hudba boli ešte súčasťou každodenného života.

Ifjú Szivek

zdroj: Ifjú Szivek